Richtlijn-of-licentie-bij-schoonmaak

Is er een richtlijn of licentie voor het gebruik van een schoonmaakmiddel?

Je zal jezelf vast wel eens hebben afgevraagd of je het schoonmaakmiddel dat je gebruikt zomaar mag gebruiken. Je zou misschien wel denken dat je een bepaalde licentie nodig hebt met het gebruik van een schoonmaakmiddel of dat je je aan richtlijnen moet houden.

Het antwoord
Alle twijfels die je hebt kan je bij jezelf wegnemen, voor het gebruik van een schoonmaakmiddel heb je namelijk geen licentie nodig. Ook zijn er geen bijzondere richtlijnen waar je rekening mee moet houden. Wel moet je natuurlijk altijd de gebruiksaanwijzing van een product volgen.

De reden
Ik hoor je denken; “Hoe kan het dat ondanks alle stoffen en chemicaliën er geen strenge regelgeving geldt voor het gebruik van schoonmaakmiddelen?”. Het is namelijk zo dat er wel degelijk een strenge wet- en regelgeving is, maar die is vooral van toepassing voor de producent en niet de consument.

Wet- en regelgeving
De producent mag een schoonmaakmiddel pas verkopen, wanneer het aan richtlijnen voldoet die in heel Europa van toepassing zijn. Mocht een producent dan ook nog de Nederlandse markt willen betreden, dan moet het product ook voldoen aan de wet- en regelgeving en de warenwet vanuit de Nederlandse overheid. Voor de producent blijft het niet bij een of twee richtlijnen waar hij zich aan moet houden.

Hier even op een rijtje alle wet- en regelgevingen;
– Richtlijn Algemene Productveiligheid
– Detergentenverordening
– CLP-verordering
– REACH-verordering
– Stoffen- en Preparatenrichtlijn
– Wet Milieubeheer en Warenwet
– Wet Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden
– Productie en vervoerswetgeving

Door alle wet- en regelgevingen zijn er op de Nederlandse markt alleen maar producten te vinden die veilig zijn in het gebruik waarvoor ze zijn ontwikkeld.

SuperCleaners
Zelfs de SUPER krachtige producten van SuperCleaners, wat de krachtigste van de markt zijn, mag je zonder speciale licentie of richtlijn gebruiken. Net als bij andere schoonmaakmiddelen moet je wel de gebruiksaanwijzing volgen. En als u ergens niet over hoeft te twijfelen, is of het schoon wordt!

Nederlandse-Warenwet